Nieuwbouw: voordelen en nadelen van woningbouw in Vlaanderen
Kies je nu best voor een renovatieproject of een nieuwbouwproject. Voor sommigen een moeilijke keuze, voor anderen een voor de hand liggende keuze. Wij zijn van mening dat dit vooral een persoonlijke keuze is, die afhangt van jouw specifieke peilers. Sommige mensen verklaarden ons ‘zot’, zoals we het dan op zijn Antwerps zeggen, toen we vertelden dat we gingen bouwen in 2023. Na een woelige covid-periode, gevolgd door een jaar met torenhoge inflatie. We moeten toegeven, een nieuwbouwproject opstarten is niet de gemakkelijkste keuze en is zeker ook niet voor iedereen weggelegd. Wij hebben geprobeerd enkele objectieve en doorslaggevende zaken op te lijsten om de vergelijking tussen het bouwen van een nieuwbouwwoning versus het renoveren van een bestaande woning duidelijk te maken.
Inhoudstafel
Het bouwen van een nieuwbouwwoning
De voordelen van het bouwen van een nieuwbouwwoning
De klassieke peilers ken je ongetwijfeld al, maar we proberen toch zo volledig mogelijk te zijn in het overzicht van de voordelen van een nieuwbouwwoning.
Energiezuinig
Het is en blijft de allergrootste troef van een nieuwbouwwoning, energiezuinigheid. Wie start aan een bouwproject of afgelopen jaren heeft gebouwd, kan beamen dat er zeer strenge eisen op vlak van energie gesteld worden bij het bouwen van een nieuwbouwwoning. Zo heb je o.a. een EPB-verslaggever, ventilatiecoach,… allemaal mensen die streng zullen toekijken op het zogenaamde e-peil, s-peil die onderdeel uitmaken van de EPB-eisen (energieprestatieregelgeving). Het e-peil is een score die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw is. Dit geldt voor nieuwe gebouwen of bij een ingrijpende energetische renovatie. Al deze zaken zullen resulteren in lagere energiekosten, zeker in de koudere periodes van het jaar. Vanwege de goede isolatie in een nieuwbouw zal je warmteverlies beperkt worden, waardoor je minder zal moeten verwarmen.
Minder onvoorziene kosten
Dit is een ’tricky one’. Je hebt het ongetwijfeld al gehoord dat je ook met een nieuwbouw bijna altijd over het vooraf vastgestelde budget gaat. Hieronder moet je verstaan dat dit meestal in de afwerking en materiaalkeuze ligt. Bij sleutel op de deur woningen, zijn er voorafbepaalde budgetten, die vaak krap zijn. Hieronder valt de badkamer, keuken, vloeren, … Meestal ga je op dit type zaken toch net iets meer spenderen, waardoor je al snel in meerprijzen belandt.
Meer creatieve vrijheid en mogelijkheden
Heb je een specifieke stijl of indeling in gedachten die moeilijk te vinden is. Ga je zoals ons hoogstwaarschijnlijk tot de keuze bouwen komen. Je hebt uiteraard de bouwvoorschriften die je moet respecteren, maar je kan van nul starten. Je kan de indeling en stijl volledig zelf beslissen naar jouw wensen, waarbij er geen rekening dient te worden gehouden met bestaande constructies. Dit zal dan waarschijnlijk ook gepaard gaan met keuzestress.
Lage onderhoudskosten tijdens de eerste jaren
Omdat alles in een nieuwbouwwoning nog nieuw is, is de kans op problemen en onderhoudskosten in de eerste jaren vaak lager dan bij een oudere woning. Dit kan betekenen dat je minder geld hoeft uit te geven aan onderhoud en reparaties. Wel is het belangrijk om te onthouden dat alle woningen op termijn onderhoud nodig hebben, dus ook een nieuwbouwwoning zal op den duur onderhoud nodig hebben.
Meer garantie op stabiele funderingen en constructies
Aangezien de laatste jaren veel strenger wordt toegekeken op de bouwsector en de richtlijnen hiervoor ook strikter zijn gemaakt, is de kans op cruciale bouwfouten minimaal. Hiervoor geldt wel dat de bouw gezet werd door een goede aannemer. Bij oudere huizen duiken soms na vele jaren problemen op met oude funderingen en constructies, die hand in hand gaan met een extra financiële inspanning.
De nadelen van het bouwen van een nieuwbouwwoning
Alles heeft zijn voor- en nadelen . Dit geldt ook voor nieuwbouw.
De prijs
Laten we eerlijk zijn, het bouwen van een woning vraagt een grote financiële inspanning. Zeker tijdens de laatste jaren zijn werkuren en bouwmaterialen sterk de hoogte in geschoten. Een nieuwbouw bouwen is duur, dit kunnen we zeker niet ontkennen. Er zijn verschillende manieren om de kosten te drukken, zoals zelf de coördinatie in handen nemen en de handen uit de mouwen steken. Het is niet zonder reden dat zelfbouwbedrijven zoals Sack, Easykit ect zoveel groei kenden afgelopen jaren. Dit is de gemakkelijkste keuze om op werkuren te besparen en dit telt tegenwoordig sterk door.
Historische of karakteristieke elementen
Veel recente (nieuwbouw)woningen zijn vaak vrij sober of simpel van gevel of inrichting. De elementen die vroeger in gebouwen werden geïntegreerd, zijn nu bijna onmogelijk geworden. Denk maar aan de karakteristieke gevels van een oud herenhuis. Je kan wel je gevel meer doen leven door het gebruiken van bijvoorbeeld recuperatiematerialen (gevelsteen, dakpannen,…) en dit in combinatie met sprekende metselwerken. Dit zal je gevel al meteen wat meer ‘cachet’ geven.
Langdurig en intensief proces
Voor het bouwen van een woning moet je toch gemiddeld 1 jaar rekenen, dit kan heel soms sneller maar vaak nog iets trager door bouwverlof, weersomstandigheden, leveringsproblemen,… Als je met een hoge huur of overbruggingskrediet zit, kan dit soms roet in het eten strooien en eindigen in een financiële kater. Anderzijds is het bouwen van een woning een zeer intensief proces. Afhankelijk of je de gehele coördinatie voor jou neemt of de meerprijs betaalt voor een sleutel op de deur concept of totaalrealisatie. Deze laatste zullen je zoveel mogelijk trachten te ontzorgen, maar zullen hiervoor wel een extra financiële inspanning vragen.
Ben je op zoek naar een goede aannemer? Lees hier onze tips voor het vinden van een goede aannemer.