Hoe kies ik de beste aannemer voor mijn bouwproject?
Je hebt je bouwgrond gevonden en bent klaar om te starten aan het bouwavontuur? Dan is de volgende stap een architect en aannemer vinden. Als je graag via een sleutel-op-de-deur principe wil werken, zal de aannemer zelf een interne architect aannemen. Dit komt meestal voordeliger uit, omdat deze enkel de plannen zal tekenen en indienen. Vervolgens zal de architect zelf geen werfcontroles en opvolging moeten doen.
Een goede aannemer vinden is niet makkelijk en vraagt wat speurwerk. Hou er ook rekening mee dat voor de ene ‘goed’, helemaal ‘niet goed’ is voor iemand anders. Dit is dus een zeer persoonlijke keuze, maar je kan deze wel aftoetsen aan onderstaande zaken.
Er zijn verschillende werkwijzen om met een aannemer samen te werken, persoonlijk kozen wij ervoor om de ruwbouw volledig wind- en waterdicht te laten zetten. Op die manier heb je 1 aanspreekpunt met de verantwoordelijkheid voor de gehele ruwbouw, moest er iets fout zijn in de constructie hiervan. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om met apart partijen samen te werken zoals bijvoorbeeld, metser, dakwerken, ramen-en deuren,…
Inhoudstafel
7 tips om een betrouwbare aannemer te vinden voor je particuliere woning
Maak een lijst van potentiële aannemers & referenties
Vraag rond bij vrienden, familie of kennissen of zij goede aannemers kennen die beschikbaar zijn voor het bouwen van een woning. Hou hierbij rekening met de periode waarin men de bouw zou kunnen aanvatten, of zij reeds gelijkaardige projecten deden en hoe hun werkwijze precies is. Je kan uiteraard ook altijd op het internet zoeken naar bouwheren of aannemers in de buurt. Als je bij hen een afspraak maakt, vraag dan zeker ook naar een referentielijst van voorgaande projecten. Zodat je deze kan gaan bekijken en eventueel contact kan opnemen met de bewoners die reeds met de desbetreffende aannemer werkten.
De beroepsbekwaamheid
Ik zeg altijd ‘in den bouw lopen veel cowboys rond’. Hiermee bedoel ik dat er veel mensen niet over de juiste capaciteiten beschikken, niet correct te werk gaan of de randjes eraf lopen. Het bouwen van een huis is een serieuze financiële inspanning waarbij je zo min mogelijk onaangename verrassingen wil tegenkomen. Het is dus enorm belangrijk dat de gekozen aannemer over voldoende vakkennis en vakmanschap beschikt. Wist je dat iedere aannemer is ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) via een ondernemingsloket met vermelding van zijn commerciële activiteiten. Hier zal je eveneens zijn btw-nummer vinden en kan je soms ook vinden wat voor omzet de zaak draait en/of verlies.
Heeft de aannemer een erkenning?
Deze erkenning is enkel verplicht voor openbare werken. Hierbij wordt de financiële draagkracht en de technische capaciteiten van de aannemer onderzocht. Hier vindt u de lijst van de erkende aannemers. Alle grote bedrijven die erkend zijn, vind je hier zeker terug maar het kan zijn dat een kleinere aannemer hier niet meteen terug te vinden is. Dit wil niet zeggen dat hij geen goed werkt levert maar wel dat hij geen openbare werken uitvoert.
Label ‘Construction Quality’
Tegenwoordig komen er stilaan initiatieven die proberen een overzicht te maken van gekwalificeerde en betrouwbare professionelen. Ik vergelijk het een beetje met de accreditatie van zorgverstrekkers in de medische wereld. Construction Quality is een initiatief van de bouwsector die labels uitreiken aan bouwbedrijven die zowel kwaliteit leveren en betrouwbaar zijn. Via de zoekmachine op hun website kan je zoeken of jouw partij hun label heeft. Wederom is het belangrijk om weten dat, indien je aannemer dit label niet heeft, dit niet wil zeggen dat hij slecht werk levert.
10-jarige aansprakelijkheid van jouw bouwproject
De 10-jarige aansprakelijkheid is verplicht in België. Dit wil zeggen dat jouw aannemer, architect, ingenieur of studiebureau tot 10 jaar na oplevering-aanvaarding van de werf aansprakelijk wordt gesteld voor ernstige gebreken, die de stabiliteit en/of soliditeit van het bouwwerk in gevaar brengen. Deze verzekering is van kracht voor bouwprojecten waarvan de stedenbouwkundige vergunning definitief goedgekeurd werd vanaf 1 juli 2018.
Vraag een offerte aan
Een professionele vakman zal altijd een gedetailleerde en technisch onderbouwde offerte aanbieden zonder kosten. Door verschillende offertes te vergelijken, kun je een weloverwogen beslissing nemen. Nu moet ik zeggen dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is. Afhankelijk met welk type partij je werkt, zal je een andere opstelling van offertes krijgen. De klassieke sleutel op de deur aannemers zullen ofwel een zeer gedetailleerde offerte voorzien met alles van materialen, hoeveelheden en eenheidsprijzen. Waarbij andere een totaalprijs geven voor de volledige bouw en algemeen zeggen hoe ze te werk gaan en welke zaken in de offerte vervat zitten. Het is dus soms een beetje ‘appelen’ met ‘peren’ vergelijken. Probeer een overzicht te maken met de gebruikte materialen en ga de kwaliteit hiervan na. Hou zeker rekening met extra onvoorziene kosten zoals het introduceren van een landmeter, studie- en onderzoeksbureau, veiligheidscoordinatie, EPB-verslaggeving.
Zorg voor een ‘waterdicht’ contract
Maak een duidelijk contract met de aannemer, waarin alle afspraken en voorwaarden duidelijk opgesomd staan. Dit kan eventuele misverstanden in de toekomst voorkomen. Enkele belangrijke zaken vind je hieronder:
- Zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt over de werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd, inclusief het tijdschema en de materialen die worden gebruikt.
- overzicht van de kosten, inclusief de vergoeding voor de aannemer en eventuele bijkomende kosten zoals transport- en huurkosten.
- betalingsvoorwaarden, inclusief wanneer betalingen moeten worden gedaan en hoe eventuele claimkosten worden verrekend.
- Voeg een clausule toe bij te late levering of niet-nakoming van het contract, het gebruik van onderaannemers, een eindinspectie, garanties en waarborgen.
- laat het contract juridisch door deskundige controleren voordat je het tekent.
Alvast heel veel succes bij jouw zoektocht naar een geschikte aannemer!
Ben je nog op zoek naar een geschikte architect? Lees hier de belangrijkste tips voor je met een architect een samenwerking aan gaat!