Een klassieke vs een moderne woning – wat zijn de voor- en nadelen?

Het bouwen of kopen van een woning brengt altijd keuzes met zich mee. Niet de minste is de stijl waarin je de woning wilt bouwen of kopen. Houd je van strakke lijnen, organische materialen en multifunctionele ruimtes? Dan past een moderne bouwstijl mogelijk het beste bij je. Liever een centrale inkom, speciaal metselwerk en ornamenten? Dan past een traditionele bouwstijl waarschijnlijk beter bij je. Wanneer je er nog niet helemaal over uit bent, zetten we hieronder de voor- en nadelen even op een rij.

Inhoudstafel

Een klassieke woning

Voordelen van een klassieke woning

Een klassieke bouwstijl geeft een gevoel van elegantie door het gebruik van metselwerk met baksteen. Vooral de gevel is bij een klassieke woning belangrijk — over het algemeen is er veel aandacht besteed aan de centrale inkom. Deze ruimte verbindt alle andere ruimtes met elkaar.

Sierlijke details en ornamenten

Een klassieke stijl maakt gebruik van sierlijke details voor de woning, zoals daklijsten, speciale gootafwerking en ornamenten. Denk bijvoorbeeld aan bijzonder metselwerk door een sierlijst aan de dakgoot toe te voegen. De materiaalkeuzes van baksteen, hout en beton kunnen gecombineerd worden tot een huis met klassieke en authentieke accenten. Dit geeft de woning direct een statige uitstraling. Daarnaast heeft de traditionele bouwstijl symmetrische gevels en plattegronden, wat toevoegt aan het karakter van de woning.

Tijdloos met een traditionele bouwstijl

Hoewel een moderne bouwstijl zeer specifiek is voor deze periode met strakke lijnen en een minimalistische inrichting, is een klassieke bouwstijl juist tijdloos. Eigenlijk raakt deze stijl nooit uit de mode.

De binnenkomst in het midden

Zoals gezegd, is de traditionele bouwstijl symmetrisch. Hierdoor zit de entree in het midden van de woning. Dit is anders dan bij de moderne stijl, waar de ingang meestal aan een linker- of rechterkant of zelfs aan de zijkant zit. Dit maakt dat bij de klassieke stijl de inkomt centraal staat. In combinatie met ornamenten of een overdekte gevel, heb je al direct een bijzondere binnenkomst.

Karakteristieke binnenkant met de klassieke stijl

Bij een klassieke woning hoort ook een karakteristiek interieur. Bij een klassieke stijl denk je vooral aan weelderigheid: goud, zilver en rijke materialen zoals satijn en velours. Net zoals de buitenkant, is ook de binnenkant vaak symmetrisch. Ornamenten zie je ook veel bij de klassieke stijl, bijvoorbeeld in de gordijnen. Vaak zie je ook speciaal metselwerk dat geïntegreerd wordt in het interieur. En niet te vergeten: een mooie, klassieke schouw met bijvoorbeeld een spiegel of sierlijst erboven. Gecombineerd geeft de klassieke stijl een gevoel van statigheid, orde en rust.

Nadelen van een klassieke bouwstijl

Alles heeft zijn voor- en nadelen. Persoonlijk zijn er in onze ogen weinig nadelen aan een klassieke woning verbonden.

Meer onderhoud bij de klassieke stijl

Doordat deze woonstijl onder andere meer sierranden, ornamenten en speciaal metselwerk heeft, is het vaak meer onderhoud ten opzichte van een moderne stijl. Aangezien er in een klassieke woning doorsnee meer ‘hoekjes en kantjes’ zijn, vergt het schoonmaken van het interieur som ook wat meer tijd.

Altijd schuine daken bij een klassieke woning

Bij een klassieke woning zijn de daken altijd schuin. Het voordeel is dat de waterafvloeiing dan altijd goed werkt, maar het nadeel is dat dit de kamers kleiner maakt. Door de schuine muren mis je ruimte, waardoor je wat minder mogelijkheden hebt voor je kamers.

voordelen klassieke woning

Een moderne woning

Voordelen van een moderne woning

Een moderne stijl zie je in een woning vooral terug in de strakke lijnen en eenvoudige, dynamische vlakken. Vaak zie je variatie in diepte en grootte van deze vlakken of gebruik van verschillende materialen. Dit geeft het huis een direct uniek gevoel. Klinkt dit als iets voor jou? Hieronder geven we de voordelen weer van een moderne bouwstijl.

Moderne bouwstijl met een plat dak

Een moderne woning met een plat dak is een moderne bouwstijl die veel mogelijkheden biedt. Het meest voor de hand liggende is uiteraard dat je meer ruimte overhoudt. Doordat de kamers geen aflopende wanden hebben, geeft dit meer mogelijkheden voor de inrichting. Daarnaast kan je van een plat dak ook een leuk dakterras of daktuin maken.

Grote ramen bij een moderne woning

Over het algemeen heeft de moderne bouwstijl vaak grotere ramen dan een klassieke bouwstijl. Tegenwoordig kunnen we de ramen namelijk goed isoleren, waardoor grotere ramen ook mogelijk zijn zonder warmteverlies. Met grotere ramen krijg je ook meer licht in jouw huis.

Veelzijdigheid van ruimtes is kenmerkend bij de moderne stijl

Een moderne stijl heeft vaak veelzijdigheid voorop staan. Meubels en ruimtes hebben vaak meerdere functies. Zo kan je bijvoorbeeld een keukeneiland ook laten fungeren als opslagruimte, kookplek, barretje en eettafel. Door de manier waarop klassieke woningen zijn gebouwd, is zo’n soort indeling vaak niet mogelijk (enkel na verbouwing).

Daarnaast wordt de ruimte qua indeling optimaal benut door het gebruik van modulaire meubels. Denk bijvoorbeeld aan een modulaire bank die je makkelijk in opstelling en grootte kunt aanpassen. Zo kan je een knusse opstelling maken voor een filmavond en een ruime opstelling wanneer je bezoek ontvangt. Dit soort meubels kan je uiteraard ook gebruiken in een klassiek huis, ze zijn echter wel meer tekenend van een moderne stijl.

Minder onderhoud in een moderne woning

Over het algemeen is de moderne bouw meer minimalistisch opgezet. Zo min mogelijk spullen en tierelantijntjes, vooral veel ruimte en strakke lijnen. Dit maakt het onderhoud over het algemeen gemakkelijker dan bij een klassieke stijl. Daar staan vaak meer meubels en accessoires en versieringen aan de muur, zoals sierlijsten. Dit is qua schoonmaken en onderhoud meer werk dan bij een strakke, minimalistische inrichting.

Nadelen van een moderne woning

Behalve voordelen kan een moderne woning ook nadelen met zich meebrengen. Hieronder zetten wij er een paar voor je op een rij.

Een moderne bouwstijl kan uit de mode raken

Anders dan een klassieke bouwstijl, kan de moderne stijl uit de mode raken. De strakke lijnen, verschillen in dieptes en materialen zijn vooral op het moment een trend. Het kan goed zijn dat over tien of twintig jaar deze stijl niet meer graag gekocht wordt. Bedenk ook goed of dit een stijl is waar jij zelf altijd in wilt blijven wonen als dat je bedoeling is.

Moeilijkere waterafvloeiing bij plat dak

Wanneer je kiest voor een woning met een plat dak, houd dan rekening met de waterafvloeiing. Zorg voor goede dakbekleding met een licht hellend effect, zodat het water niet blijft staan. Qua isolatie is tegenwoordig gelukkig een plat dak even goed als een hellend dak.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/merckpv274/domains/woonideeen.be/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/merckpv274/domains/woonideeen.be/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309