10 belangrijke punten om te controleren tijdens een bezichtiging van een huis
Heb je eindelijk jouw mogelijks droomhuisje of droomappartement gevonden en een bezichtiging kunnen vastleggen? Dan is het essentieel dat je goed voorbereid bent op de bezichtiging van het potentieel pand. Meestal heb je niet de luxe om uren lang het pand te inspecteren of meermaals te bezoeken. Tegenwoordig moet je snel en efficiënt te werk kunnen gaan. Een “goede voorbereiding, is al ’t halve werk” zoals we op zijn Antwerps wel eens zeggen. Aangezien wij jarenlang verschillende panden en bouwgronden zijn gaan bezichtigen, geven we graag onze praktische tips mee.
Inhoudstafel
Waarop moet ik letten als ik een pand (huis of appartement) ga bezichtigen?
Er zijn uiteraard een heleboel zaken die je automatisch zal waarnemen, zoals de buitengevel, het interieur, aantal kamers, badkamers, de aanwezigheid van een garage en/of oprit, kelder, tuin,… Meestal moet je tijdens je eerste bezichtiging al meteen een ‘gevoelsmatige klik’ hebben met het pand of althans het potentieel hierin herkennen.
De locatie van het pand
De klassieker der klassiekers. Je kan een prachtig pand hebben, maar indien dit slecht gelegen is (lees aan een spoorweg, autostrade, vliegveld, industrieterrein,…) zal dit een significante waardevermindering hebben. Hou dus rekening met de omgevingsfactoren en de invloed hiervan op de prijs. Je kan ook altijd het adres ingeven in deze website om de Mobiscore te achterhalen. Je zal een score te zien krijgen die een indicatie geeft over de bereikbaarheid en aanwezigheid van belangrijke voorzieningen in de buurt, alsook hoe deze te bereiken zijn.
Vraag naar de precieze leeftijd
Dit lijkt een voor de hand liggend gegeven, maar dit is het niet altijd. Soms lijkt het een recente of gerenoveerde woning, maar blijkt deze gebouwd te zijn op een oude fundering of zijn de muren ook op leeftijd en bevatten deze weinig tot geen isolatie. Tot op heden werden vaak woningen enkel voor het esthetische aspect gerenoveerd en werd er onvoldoende aandacht besteed aan andere belangrijke pijlers waaronder isolatie en energiezuinige ingrepen.
Isolatie, een hot topic!
Aangezien er vanuit Europa vastgelegde normen worden opgelegd op vlak van energie, is het belangrijk deze in acht te nemen. Vanaf 1 januari 2023 start de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen, dus voor eengezinswoningen en appartementen. Alle woningen en appartementen die vanaf 2023 zijn aangekocht met label E of F, moeten verplicht gerenoveerd worden naar label D of beter, binnen de 5 jaar na aankoop. Bijkomend zijn er ook gedefinieerde energiedoelstellingen tegen 2050. Dit houdt precies in dat je woning een bepaald energielabel moet hebben. Momenteel zijn hiervoor nog geen maatregelen van kracht, maar hou dit zeker in het achterhoofd als je een oudere woning of appartement koopt.
Tip: check zeker de kwaliteit, materiaal en leeftijd van ramen en deuren. Bij ramen kan je dit meestal in de zijkant van het glas uitlezen, moesten de eigenaars hier geen gegevens meer over hebben. Is het dak voldoende geïsoleerd en welk type isolatie werd hiervoor gebruikt. Indien je weinig ‘kaas hebt gegeten’ van deze materie, kan je ook altijd een energie-expert hiervoor consulteren.
De aanwezigheid van energiezuinige maatregelen
Aansluitend op bovenstaande gegevens, zijn ook andere maatregelen zoals de aanwezigheid van fotovoltaïsche cellen, zonneboiler, warmtepomp, vloerverwarming (beneden en/of boven), ventilatiesysteem,… Wordt er op gas, elektriciteit of bij oudere huizen via een mazoutketel verwarmd? Afhankelijk van welk type systeem aanwezig is, vraag zeker ook naar de documenten van de laatste keuring en leeftijd van het toestel. Men is verplicht de EPC-score van een woning te vermelden.
Aanwezigheid van bouwovertredingen
Bij nieuwbouw- of recente woningen zal je dit zelden nog tegenkomen, maar tientallen jaren geleden gebeurde het nog regelmatig dat een bijgebouw, garage, uitbouw of veranda geplaatst werd zonder toestemming van de gemeente. De verjaringstermijn is 30 jaar na het ontstaan van de feiten. Je kan ook een bouwovertreding regulariseren door een omgevingsvergunning aan te vragen. De procedure hiervoor is hetzelfde als bij een gewone vergunning. Werd de bouwovertreding vastgesteld in een PV, dan dient u dit aan uw aanvraag toe te voegen.
Als laatste kan je nagaan of er reeds maximaal werd uitgebouw of er nog mogelijkheden zijn om de ruimtes te vergroten. Zeker belangrijk indien je een bureau, extra ruimte of praktijk wil gaan introduceren.
Conclusie, controleer de papieren: een as-built plan en eventuele bouwvergunningen.
Kwaliteit van de gebruikte materialen
Staar je niet enkel blind op hippe inrichtingen en kleuren, maar kijk ook naar het type materiaal dat werd gebruikt. Dit hangt vaak samen met de duurzaamheid en levensduur. Een makkelijk voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld, welk materiaal werd er voor de ramen gebruikt? PVC, hout of aluminium. Zo weet men dat PVC ramen de goedkoopste optie zijn, als ze recent zijn wel een goede isolerende capaciteit hebben, maar een significant kortere levensduur in vergelijking met aluminium. Andere zaken waar wij ook altijd aandacht aan besteden is het materiaal van het keukenblad (dekton, composiet,…) en de vloeren (parket, vinyl, laminaat, keramische tegel,…). Vervolgens werd er gewerkt met inbouwkranen van een bepaald merk, een hangwc,…
Tip: indien er een 1ste/2de verdiep of zolder aanwezig is, let op of dit een betonnen vloerplaat is of dit bijvoorbeeld een houten constructie is.
Oriëntatie van de woning en/of de tuin
Vroeger was een zuidgerichte tuin het ‘neusje van de zalm’, want iedereen wil in de zomer ten volle van de zon genieten. Dit is nog steeds wel het geval maar bij recente woningen, voorzien van een goede isolatie, kan dit ook tot oververhitting leiden. Zeker als er grote raampartijen of de zuid- en/of westkant zijn.
Functie van het bijgebouw
Een bijgebouw is altijd wel een pluspunt, maar hou er rekening mee dat dit ook op vlak van voorschriften soms beperkingen heeft. Zo kan je niet in eender welk bijgebouw een kantoor of praktijk gaan vestigen. Vaak dient dit in het hoofdgebouw gevestigd te worden dat als primair doel ‘woonfunctie’ behoudt.
Staat van alles buitenshuis
Het huis is zeker en vast primair, maar heb ook zeker oog voor de status van de ruimtes en voorzieningen buitenshuis:
- is er een deftige oprit aanwezig, die idealiter geen verzakkingen heeft.
- werd de tuin netjes aangelegd.
- aanwezigheid van een garage.
- zijn er waterputten aanwezig, hoeveel liter zijn deze?
Gebruik een checklist bij de bezichtiging van een huis
Het is belangrijk dat, voor je een pand gaat bezoeken, een duidelijk overzicht hebt naar wat je precies op zoek bent en wat dit allemaal moet bevatten. Maak dus een lijstje met belangrijke zaken voor jouw toekomstige woning. Op die manier zal je je minder laten overtuigen door een makelaar over zaken die misschien voor jou niet super belangrijk zijn.
Hopelijk hebben bovenstaande zaken je geholpen tijdens de bezichtiging van een huis! Alvast heel veel succes!