“Hoe kies je de juiste architect in België: Tips en factoren om rekening mee te houden”

Het vinden van een geschikte architect voor jouw bouwproject kan een uitdagende taak zijn. Er zijn namelijk verschillende factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de juiste professional voor jouw bouwproject. Voor ons was het een beetje ‘door de bos de bomen proberen zien’. Het is een wereld waarin je meestal niet gekend bent en wat definieert nu precies een goede architect?

In dit artikel zullen we enkele van de belangrijkste overwegingen oplijsten bij het zoeken naar een architect, evenals enkele tips om de beste architect voor jouw droomproject te vinden.

Inhoudstafel

Waarmee hou ik rekening bij de zoektocht naar een geschikte architect?

Kwalificaties & Orde van Architecten

Tijdens de zoektocht naar een geschikte architect is het belangrijk om rekening te houden met hun ervaring en kwalificaties. Architecten in België moeten ingeschreven zijn bij de Orde van Architecten, deze instantie reguleert het beroep en zorgt ervoor dat alle architecten aan specifieke opleidings- en ervaringsnormen voldoen.  Zo moeten ze hun opleiding aan een erkende opleidingsinstelling voor architectuur hebben gevolgd en bijkomende opleidingen volgen om hun kennis en vaardigheden up-to-date te houden. Als laatste moeten ze verplicht een bepaald aantal jaren werkervaring hebben opgedaan in een architectenbureau of als zelfstandig architect. Op die manier hebben ze voldoende praktijkervaring om projecten efficiënt en professioneel uit te voeren. Je kan via deze website de registratiestatus van een architect opzoeken en controleren.


Ervaring van jouw architect & de ontwerpstijl

Indien je vanaf het begin van je bouwproject een duidelijk beeld hebt van de stijl en type woning dat je wilt bouwen, zal dit jouw leven vergemakkelijken. Als je kiest voor een uitgesproken stijl zoals cottage, minimalistisch, ecologisch, landelijk of een specifieke bouwsysteem zoals houtskeletbouw is het een grote meerwaarde dat je de keuze van je architect hiermee afstemt. Op die manier zullen er minder ongekende uitdagingen en overwegingen van het project plaatsvinden. Kies dus een architect met ervaring in het uitvoeren van projecten die vergelijkbaar zijn met het jouwe, zodat het ontwerp en benaderingen gelijklopen.  Vraag ook naar het portfolio of referenties van eerdere klanten om een indruk te krijgen van het geleverde werk, de samenwerking en de communicatiestijl van de architect.

 

Werkwijze & kosten van de architect

Hoe werkt een architect nu precies bij het bouwen van een nieuwbouwwoning en wat kost een architect? Dit was voor ons eveneens onbekend terrein. Officieel zal de architect zich ontfermen over het ontwerp, het coördineren en begeleiden van het bouwproces van start tot einde. 

Er zijn verschillende tarieven en erelonen die van kracht zijn voor een architect in België voor het bouwen van een particuliere woning. Dit kan afhangen van verschillende factoren, zoals de grootte en complexiteit van het project, de locatie, de duur van het project en de specifieke diensten die de architect levert. Volgende werkwijzen zijn meest voorkomend:

  • kosten worden in rekening gebracht op basis van het uurtarief, dit tarief kan variëren tussen 50 en 150 euro per uur (excl. btw).
  • kosten worden berekend in functie van een percentage van het totale projectbedrag, wat meestal tussen 4% en 15% ligt. Voor het ontwerp op te maken, het indienen van de omgevingsvergunning en het opvolgen van een nieuwbouwwoning tot deze wind- en waterdicht is, wordt 4% vaak gehanteerd. 
  • een pakket met een vaste prijzen voor bepaalde diensten, zoals het ontwerpen van het huis, indienen van de omgevingsvergunning of het begeleiden van het bouwproces. 
 

 

Het is belangrijk om duidelijk te communiceren met de architect over wat precies in hun diensten is inbegrepen en om een duidelijk beeld te hebben van de kosten voor elk aspect van het project.

Tip: onderstaande zaken zijn vaak niet inbegrepen in de prijs van de architect en brengen dus extra kosten met zich mee! Verschillende van onderstaande zaken zitten vaak wel inbegrepen als je via een sleutel op de deur principe werkt, waarbij de architect vast met een bepaalde aannemer samenwerkt.

  • EPB-verslaggever
  • Stabiliteitsstudie
  • Veiligheidscoördinator
  • Sondering
  • Plaatsbeschrijving (belangrijk voor het openbaar domein)
  • Landmeter voor het uitzetten van het gebouw

Het is aan te raden om meerdere offertes op te vragen van verschillende architecten om een goed beeld te krijgen van de tarieven die van kracht zijn op de huidige markt. Zo kun je een weloverwogen beslissing maken en een goede afweging maken tussen kosten en kwaliteit.

 

Communicatie, er moet een connectie zijn

Het klikt misschien vreemd, maar de architect is jouw rechterhand tijdens het bouwproject. Hierdoor is het belangrijk dat er een connectie is tussen jullie. Je zal normaal gezien veel met hem moeten bespreken waarbij hij een adviserende rol heeft en een goede communicatie essentieel is. Zitten jullie op dezelfde golflengte en hanteren jullie een gelijkaardige communicatiestijl? Dan zit het goed! Zorg ervoor dat je op je gemak voelt bij je architect en plan een persoonlijke ontmoeting in om je project te bespreken. 

 


Locatie, een architect uit de buurt

Als je wilt dat de architect regelmatig op de bouwplaats aanwezig is, is het handig om te kiezen voor een architect die in de buurt woont of werkt. Dit is een extra pluspunt, maar geen primaire factor om je architect op basis van locatie te kiezen. Dit kan ook gelden voor andere aspecten van de communicatie en samenwerking, zoals het maken van afspraken of het doornemen van ontwerpen.
 

Samengevat houdt het vinden van een architect in België in dat u rekening houdt met hun kwalificaties, ervaring, ontwerpstijl, communicatiestijl en kosten. Door de tijd te nemen om uw opties te onderzoeken en zorgvuldig te evalueren, kunt u een architect vinden die geschikt is voor uw project en uw budget.

 

Als je een duidelijke visie hebt over jouw nieuwbouwproject kan je doelgericht op zoek naar een architect. Zoek online, maar durf ook te vragen aan de eigenaars van woningen die je mooi vindt.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/merckpv274/domains/woonideeen.be/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/merckpv274/domains/woonideeen.be/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309